We zijn allemaal al weleens één of meerdere keren in een pretpark geweest. Is het niet in Nederland in De Efteling of Walibi dan is het wel in het buitenland in bijvoorbeeld Disneyland Parijs of Disneyworld. Waar de één het vooral doet voor een gezellig dagje uit met familie en vrienden zijn anderen juist echte thrillseekers waarbij de achtbanen niet hard en vaak genoeg over de kop kunnen gaan. Maar hoe kan zo een achtbaan nou eigenlijk over de kop gaan?
Snelheid van een achtbaan
De snelheid, gecombineerd met de middelpunt vliedende krachten of centrifugale kracht, is één van de belangrijkste factoren die ervoor zorgt dat een achtbaan over de kop kan gaan. De naam middelpunt vliedende kracht reflecteert de richting waarin de kracht werkt: middelpunt-vliedend (vlieden = vluchten) en centrifugaal (Latijn: centrum = midden en fugere = vluchten). Simpeler gezegd: wanneer je in de achtbaan zit, merk je dit zelf ook wel, door de snelheid wordt je echt in je stoel gedrukt.Nu zul je wel denken: maar wat dan als de snelheid afneemt? Het is namelijk regelmatig zo dat een achtbaan weleens blijft hangen of voor een bepaalde reden snelheid moet minderen. Het is nog nooit voorgekomen dat er mensen uit een achtbaan gevallen zijn of dat een achtbaan zelf compleet naar beneden dondert toch? De reden hiervan is polyurethaan. Dit schuim wordt toegepast in veiligheid- en comfortverhogende artikelen zoals de hoofdsteunen, stootbeveiligingen en zittingen van de achtbaan.
Nutteloze Feiten over de achtbaan
Wist je dat…
- …een achtbaan achtbaan heet omdat deze vroeger een weg of spoor bereed in de vorm van een acht?
- …de allereerste achtbaan eind 1912 in het Australische Melbourne werd gebouwd?
- …adrenaline ook wel het overlevingshormoon genoemd wordt en aangemaakt wordt in spannende situaties, zoals een ritje in de achtbaan?
- …de hoogste achtbaan 139 meter hoog is en de langste 2749 meter lang is?
- …zich in de constructie van de achtbaan ‘Matterhorn Bobsleds’ in Disneyland een basketbalveld bevindt?
- …de snelste achtbaan ter wereld in slechts 3,5 seconden een topsnelheid van maar liefst 240 km/uur bereikt?
Auteur: Tom de Fauw